Zielona żywność – chlorella i młody jęczmień – jest coraz popularniejsza, a wszystko to dzięki doskonałym właściwościom prozdrowotnym. Istnieją jednak pewne ciekawostki, które znają jedynie zagorzali fani green food. Dołącz do nich i zdobądź wiedzę!
Chlorella – sprzymierzeniec w walce z rtęcią
Rtęć to substancja niebezpieczna, trująca dla człowieka. Niestety w różnych produktach występują śladowe ilości metali ciężkich, w tym rtęci. Aby ograniczyć ich wchłanianie, warto stosować właśnie chlorellę. Jest ważna zwłaszcza w diecie kobiet w ciąży.
Zielona żywność a częstotliwość jedzenia
Korzystne dla zdrowia zioła należy przyjmować w sposób umiarkowany. Tymczasem młody jęczmień i chlorellę wysokiej jakości wolno spożywać stale – przez długie lata. Mało tego, im dłużej się je bierze, tym lepiej dla zdrowia.
Zaskakujący młody jęczmień
Możesz nie wiedzieć, że młody jęczmień:
- był uprawiany już w neolitycznym Egipcie i spożywany przez Babilończyków,
- jest drugim najpopularniejszym, najpowszechniejszym zbożem – zaraz po pszenicy. Dodatkowo wykazuje się największą odpornością na niekorzystne warunki zewnętrzne.
Chlorella – obowiązkowy składnik diety odchudzającej
Dieta redukcyjna przekłada się na wzmożone uwalnianie substancji obciążających do krwiobiegu. Część z nich jest później usuwana z organizmu, część jednak wchłania się z powrotem. Wystarczy dołączyć do menu chlorellę, aby wspomóc wiązanie substancji i wydalanie ich z ciała! Warto przy okazji wspomnieć, że chlorella przysługuje się także szybkości odprowadzania kwasu mlekowego z mięśni po wysiłku fizycznym, zapobiegając stanom zapalnym i bólom.
Artykuł powstał we współpracy z firmą Naturiana.pl.
Zdj. Shutterstock