Dieta

Tego nie wiesz o chlorelli i jęczmieniu!

• Zakładki: 47


Zielona żywność – chlorella i młody jęczmień – jest coraz popularniejsza, a wszystko to dzięki doskonałym właściwościom prozdrowotnym. Istnieją jednak pewne ciekawostki, które znają jedynie zagorzali fani green food. Dołącz do nich i zdobądź wiedzę!

Chlorella – sprzymierzeniec w walce z rtęcią

Rtęć to substancja niebezpieczna, trująca dla człowieka. Niestety w różnych produktach występują śladowe ilości metali ciężkich, w tym rtęci. Aby ograniczyć ich wchłanianie, warto stosować właśnie chlorellę. Jest ważna zwłaszcza w diecie kobiet w ciąży.

Zielona żywność a częstotliwość jedzenia

Korzystne dla zdrowia zioła należy przyjmować w sposób umiarkowany. Tymczasem młody jęczmień i chlorellę wysokiej jakości wolno spożywać stale – przez długie lata. Mało tego, im dłużej się je bierze, tym lepiej dla zdrowia.

Zaskakujący młody jęczmień

Możesz nie wiedzieć, że młody jęczmień:

  • był uprawiany już w neolitycznym Egipcie i spożywany przez Babilończyków,
  • jest drugim najpopularniejszym, najpowszechniejszym zbożem – zaraz po pszenicy. Dodatkowo wykazuje się największą odpornością na niekorzystne warunki zewnętrzne.

Chlorella – obowiązkowy składnik diety odchudzającej

Dieta redukcyjna przekłada się na wzmożone uwalnianie substancji obciążających do krwiobiegu. Część z nich jest później usuwana z organizmu, część jednak wchłania się z powrotem. Wystarczy dołączyć do menu chlorellę, aby wspomóc wiązanie substancji i wydalanie ich z ciała! Warto przy okazji wspomnieć, że chlorella przysługuje się także szybkości odprowadzania kwasu mlekowego z mięśni po wysiłku fizycznym, zapobiegając stanom zapalnym i bólom.

Artykuł powstał we współpracy z firmą Naturiana.pl.

Zdj. Shutterstock

comments icon0 komentarzy
0 komentarze
19 wyświetleń
bookmark icon

Napisz komentarz…

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *