Smażenie jest jedną z najpopularniejszych metod obróbki termicznej żywności. Mimo że proces ten nie należy do najzdrowszych, to wielu osobom trudno jest odmówić sobie potraw przyrządzanych w ten właśnie sposób. Jaki tłuszcz powinniśmy wybierać, by zminimalizować niekorzystny wpływ na nasze zdrowie?
Na co zwrócić uwagę przy wyborze oleju do smażenia?
Jednym z najważniejszych aspektów przy wyborze odpowiedniego oleju do smażenia jest punkt dymienia. Jest to punkt, w którym tłuszcz zaczyna ulegać rozpadowi i tym samym niekorzystnym przemianom. Jak możemy się domyślić, im wyższy punkt dymienia, tym lepiej. Co więcej, tłuszcz do smażenia powinien zawierać jak najmniej wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. To właśnie one są najbardziej wrażliwe na wysoką temperaturę. Zamiast nich wybierajmy więc tłuszcze zawierające w składzie głównie kwasy tłuszczowe nasycone i jednonienasycone. Do przyrządzania potraw smażonych wybieramy również tłuszcze rafinowane. Tym samym unikamy produktów tłoczonych na zimno, ponieważ mogą one zawierać substancje nieodporne na wysokie temperatury. Najlepszym wyborem będzie między innymi olej rzepakowy rafinowany, oliwa z oliwek rafinowana, masło klarowane czy olej kokosowy. W odstawkę natomiast powinien pójść olej słonecznikowy i margaryna.
Musimy pamiętać, że częste spożywanie smażonych potraw nie służy naszemu zdrowiu. Nie powinny one stanowić naszego codziennego menu. Zamiast tego warto zdecydować się na pieczenie czy gotowanie na parze.
Fot. Shutterstock