Dieta

Kombucha — czym jest i jakie ma właściwości?

• Zakładki: 44


Kombucha jest napojem zdobywającym w Polsce coraz więcej fanów. Zwolennicy zachwalają jego przyjemnie kwaśny i lekko owocowy smak. Przypisuje się mu wiele korzyści prozdrowotnych. Jakie dokładnie ma właściwości i czy warto go pić?

Jak powstaje kombucha?

Kombucha, inaczej kombucza to napój powstający na bazie słodkiej herbaty poddanej fermentacji. Wykorzystuje się do tego grzyb herbaciany zawierający kulturę bakterii kwasu octowego i drożdże SCOBY. Dodany do słodkiej herbaty inicjuje proces fermentacji i nadaje się do wielokrotnego wykorzystania. W wyniku fermentacji powstają liczne związki bioaktywne.

Właściwości kombuchy

W kombuchy znajdziemy różne związki bioaktywne, a wśród nich możemy wyróżnić między innymi:

  • witaminy w grupy B oraz witaminę C,
  • kwasy organiczne,
  • związki mineralne (żelazo, potas, miedź),
  • cukry (sacharoza, glukoza, fruktoza),
  • aminokwasy,
  • związki polifenolowe.

Według przeprowadzonych badań kombucha ma właściwości przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze i detoksykacyjne, Obecność związków polifenolowych oraz witaminy C przyczynia się również do działania przeciwutleniającego tego napoju. Co więcej, liczne witaminy i minerały mogą skutecznie wspierać pracę układu odpornościowego i budowanie optymalnej mikroflory jelitowej.

Kombucha to napój wart uwagi ze względu na korzystne właściwości. Niewielkim nakładem pracy można wykonać go samodzielnie w domu. Poza tym stanowi też znacznie zdrowszą alternatywę dla słodzonych i gazowanych napojów.

Fot. Shutterstock

comments icon0 komentarzy
0 komentarze
127 wyświetleń
bookmark icon

Napisz komentarz…

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *