Kasza jęczmienna jest dostępna na półkach polskich sklepów w różnych wariantach: kasza pęczak, wiejska, łamana czy perłowa. Możesz ją dodać nie tylko do krupniku – kasza jęczmienna smakuje pysznie w gulaszu i w daniach z grzybami. Ale jak ją ugotować, żeby wydobyć z niej najlepszy smak i nie pozbawić jej cennych składników odżywczych?
Kasza jęczmienna – jak gotować na sypko?
Kasza jęczmienna to jedna z najzdrowszych odmian kaszy. Nie chcemy więc stracić wartościowych witamin i minerałów przez zły sposób gotowania. Jak ugotować kaszę jęczmienną luzem, aby zachować pełnię wartości odżywczych?
- Wsyp kaszę z woreczka na sito i opłucz pod bieżącą wodą aż przestanie być mętna.
- Zagotuj osoloną wodę pod przykryciem. Jeśli chcesz ugotować kaszę na sypko, dodaj do wody odrobinę oleju.
- Wsyp kaszę. Na 2 szklanki wody użyj 1 szklanki kaszy. Tak ugotujesz kaszę na sypko. Jeśli zależy Ci na bardziej gęstej kaszy o konsystencji kleiku, dodaj jeszcze 0,5-1 szklankę wody.
- Gotuj na małym gazie przez 15-20 minut, zamieszaj w połowie.
- Wyłącz gaz i pozostaw kaszę pod przykryciem na ok. 15 minut. W tym czasie ziarna kaszy wciągną resztę wody.
Kasza, która wchłonie wodę, zachowuje niemal cały błonnik, witaminy z grupy B, witaminy E, A i K, a także selen, magnez, fosfor, wapń i potas. Taki sposób gotowania sprawia, że kasza jest dla nas najzdrowsza. Wystarczy dobrać odpowiednią ilość wody, aby skorzystać z całego bogactwa witamin i minerałów, jakie zawiera kasza jęczmienna.
Artykuł powstał przy współpracy ze sklepem ze zdrową żywnością Biozdrowy.pl.
Fot. Shutterstock.