Dieta

Jak ugotować kaszę jęczmienną bez woreczka?

• Zakładki: 32


Kasza jęczmienna jest dostępna na półkach polskich sklepów w różnych wariantach: kasza pęczak, wiejska, łamana czy perłowa. Możesz ją dodać nie tylko do krupniku – kasza jęczmienna smakuje pysznie w gulaszu i w daniach z grzybami. Ale jak ją ugotować, żeby wydobyć z niej najlepszy smak i nie pozbawić jej cennych składników odżywczych?

Kasza jęczmienna – jak gotować na sypko?

Kasza jęczmienna to jedna z najzdrowszych odmian kaszy. Nie chcemy więc stracić wartościowych witamin i minerałów przez zły sposób gotowania. Jak ugotować kaszę jęczmienną luzem, aby zachować pełnię wartości odżywczych?

  1. Wsyp kaszę z woreczka na sito i opłucz pod bieżącą wodą aż przestanie być mętna.
  2. Zagotuj osoloną wodę pod przykryciem. Jeśli chcesz ugotować kaszę na sypko, dodaj do wody odrobinę oleju.
  3. Wsyp kaszę. Na 2 szklanki wody użyj 1 szklanki kaszy. Tak ugotujesz kaszę na sypko. Jeśli zależy Ci na bardziej gęstej kaszy o konsystencji kleiku, dodaj jeszcze 0,5-1 szklankę wody.
  4. Gotuj na małym gazie przez 15-20 minut, zamieszaj w połowie.
  5. Wyłącz gaz i pozostaw kaszę pod przykryciem na ok. 15 minut. W tym czasie ziarna kaszy wciągną resztę wody.

Kasza, która wchłonie wodę, zachowuje niemal cały błonnik, witaminy z grupy B, witaminy E, A i K, a także selen, magnez, fosfor, wapń i potas. Taki sposób gotowania sprawia, że kasza jest dla nas najzdrowsza. Wystarczy dobrać odpowiednią ilość wody, aby skorzystać z całego bogactwa witamin i minerałów, jakie zawiera kasza jęczmienna.

Artykuł powstał przy współpracy ze sklepem ze zdrową żywnością Biozdrowy.pl.

Fot. Shutterstock.

comments icon0 komentarzy
0 komentarze
34 wyświetlenia
bookmark icon

Napisz komentarz…

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *