Dieta

Data ważności a data przydatności do spożycia — to trzeba wiedzieć!

• Zakładki: 9


Zwykle, mówiąc o jedzeniu, posługujemy się ogólnikowym terminem — data ważności. Niektórzy z nas nie zdają sobie jednak sprawy, że mylą dwa pojęcia, czyli data przydatności do spożycia i czas minimalnej trwałości danego produktu. Co w praktyce oznaczają oba terminy?

Data ważności spożycia — o czym mówi?

Na wielu szybko psujących się produktach takich jak ryby lub wyroby mięsne możemy znaleźć zapis „należy spożyć do”. Oznacza to dokładnie zalecany czas na spożycie produktu. Jeśli zakupiony przez nas artykuł przekroczył datę ważności, powinniśmy go wyrzucić. Po upłynięciu terminu ważności nie możemy bowiem wykluczyć szkodliwego wpływu danej żywności na nasze zdrowie. Co więcej, sprzedaż produktów po upływie terminu ważności jest zabroniona.

Co oznacza data przydatności do spożycia?

Data przydatności do spożycia oznacza coś zgoła innego niż data ważności. Mówi nam ona o tym, iż producent gwarantuje zachowanie pewnych cech konkretnego produktu do podanego na opakowaniu terminu. Po upływie tego terminu produkt może więc utracić pewne właściwości, co może wpłynąć na pogorszenie jakości. Jednak wcale nie musi tak być. W zależności od artykułu spożywczego zmianie może ulec kolor, aromat lub zawartość witamin, co nie wyklucza możliwości jego spożycia. Dodatkowo nie oznacza to także, że produkt może nam zaszkodzić. Zanim zdecydujemy się go zjeść, upewnijmy się, że ma właściwy zapach, smak oraz konsystencję.

Fot. Shutterstock

comments icon0 komentarzy
0 komentarze
2 wyświetlenia
bookmark icon

Napisz komentarz…

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *