Nie jest tajemnicą, iż warzywa i owoce dostarczają nam mnóstwo wartości odżywczych i powinniśmy spożywać je przynajmniej 5 razy w ciągu dnia. Jeśli zależy nam na skorzystaniu w pełni z ich cennych właściwości, powinniśmy sięgać po warzywa i owoce sezonowe. Które z nich będą dla nas najlepsze wiosną?
Jakie sezonowe warzywa i owoce jeść wiosną?
Po zimie nasz organizm jest osłabiony i pozbawiony sił witalnych. Wiosenna dieta powinna więc być bogata w produkty, które przywrócą nam utracone siły. Na pewno warto do swojej diety włączyć rzodkiewkę nazywaną królową nowalijek. Warzywo to jest źródłem witamin z grupy B, witaminy C oraz K, a także wielu minerałów. Dobrym posunięciem będzie również sięgnięcie po niskokaloryczną sałatę, która jednak zawiera kwas foliowy, potas, magnez czy żelazo. Pomidory są bogatym źródłem likopenu, czyli związku o działaniu przeciwnowotworowym.
Poza warzywami warto sięgać także po wiosenne owoce takie jak agrest, który wspomaga procesy trawienne oraz poprawia koncentrację. Cennym dodatkiem do diety będą maliny, wykazujące właściwości przeciwzapalne, przeciwgorączkowe i przeciwbakteryjne. Nie zapomnijmy o jabłkach oraz zawartych w nich pektynach, które sprzyjają oczyszczaniu organizmu z toksyn. Gruszki natomiast korzystnie wpływają na pracę przewodu pokarmowego oraz obniżają ciśnienie tętnicze krwi.
W okresie wiosennym powinniśmy spożywać jak najwięcej sezonowych warzyw i owoców. W ten sposób nasz organizm szybko zregeneruje się po zimie.
Fot. Shutterstock