Dieta

Król lata, czyli arbuz i jego właściwości zdrowotne

• Zakładki: 6


Arbuz to jeden z najpopularniejszych owoców jedzonych przez Polaków w sezonie letnim. Popularność zyskał przede wszystkim za sprawą swojego słodkiego smaku oraz temu, iż idealnie nadaje się do gaszenia pragnienia. Mało kto jednak zastanawia się, jakie właściwości zdrowotne posiada ten owoc.

Jakie składniki mineralne znajdziemy w arbuzie?

Aż 92% wagi arbuza stanowi woda, ale pozostałe 8% dostarcza nam wystarczająco dużo składników mineralnych. Wśród nich znajdziemy między innymi przeciwutleniacze z grupy karotenoidów. Pomagają one w zwalczaniu wolnych rodników, które to odpowiedzialne są za starzenie się skóry oraz rozwój nowotworów. W składzie arbuza najwięcej jest natomiast witaminy C, którą każdy z nas bardzo dobrze zna. Odpowiada ona za wzmacnianie naczyń krwionośnych, ale jej obecność jest istotna również dla powstawania czerwonych krwinek. Kolejnym wartym uwagi składnikiem jest potas wspomagający wydalanie sodu z organizmu, co przyczynia się do obniżenia ciśnienia krwi. Magnez natomiast odpowiada za zwiększanie elastyczności naczyń krwionośnych oraz reguluje gospodarkę sodowo-potasową. Szczególnie istotnym składnikiem w arbuzie jest cytrulina, czyli aminokwas biorący udział w procesie neutralizacji amoniaku. Cytrulina przyspiesza pozbywanie się kwasu mlekowego oraz wspomaga poszerzanie światła naczyń krwionośnych, co powinno być niezwykle ważne dla sportowców. Inne prozdrowotne właściwości arbuza to działanie moczopędne czy usuwanie toksyn z organizmu.

Fot. Shutterstock

comments icon0 komentarzy
0 komentarze
4 wyświetlenia
bookmark icon

Napisz komentarz…

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.