Początek sezonu grzewczego, wahania temperatur, tłumy kichających ludzi w miejscach publicznych — to idealne warunki do tego, by złapać przeziębienie jesienią. Jako że ta pora roku już na dobre się zadomowiła, warto wiedzieć, jak nie dopuścić do osłabienia organizmu i obniżenia odporności. Co zrobić, by nie dać się jesiennej infekcji?
Zdrowa jesień — ważne zasady
Zanim na dobre się rozchorujemy, powinniśmy znać zasady, które pomogą nam tego uniknąć. Oto kilka z nich!
Suplementacja witaminy D
Osoby z niedoborem witaminy D są znacznie bardziej narażone na infekcje górnych dróg oddechowych. Na liście właściwości wspomnianej witaminy jest między innymi poprawa odporności, toteż warto rozpocząć suplementację właśnie w sezonie jesiennym.
Nawilżacz powietrza
Sezon grzewczy jest zmorą dla naszego organizmu. Dzieje się tak, ponieważ ogrzane powietrze jest suche i drażniące, przez co łatwiej unosi się w nim kurz i roztocza wywołujące katar oraz kaszel. To z kolei prowadzi do podrażnienia i przesuszenia śluzówek, które stają się znacznie bardziej podatne na atak wirusów. Dlatego też nawilżacz powietrza powinien znaleźć się w każdym domu i to nie tylko o tej porze roku.
Złota trójka w jadłospisie
Produkty spożywcze, które często powinniśmy dodawać do naszych potraw jesienią to miód, czosnek i imbir. Nie bez powodu mówi się, że czosnek jest naturalnym antybiotykiem — potrafi świetnie radzić sobie z różnymi bakteriami w organizmie. Miód i czosnek działają przeciwzapalnie, więc warto dodawać je na przykład do herbaty.
Fot. Shutterstock