Dieta

Jak przestać marnować jedzenie? Zero waste w kuchni!

• Zakładki: 37


Marnowanie żywności to realny problem w dzisiejszych czasach. Kuszące promocje, nieprzemyślane i spontaniczne zakupy oraz nieprawidłowe przechowywanie jedzenia — właśnie to sprawia, że często niepotrzebnie marnujemy jedzenie. Jak temu zapobiec i… jednocześnie oszczędzić pieniądze?

Najlepsze sposoby na ograniczenie marnowania jedzenia

Coraz więcej ludzi na całym świecie dostrzega, jak szkodliwy jest konsumpcjonizm. Zaczynamy więc wprowadzać w nasze życie zasady i nawyki, które mogą pomóc nie tylko zatrzymać marnowanie jedzenia, ale także zadbać o środowisko. Bardzo ważne są między innymi przemyślane zakupy. Zanim wybierzemy się do sklepu, spiszmy na kartce wszystkie produkty, których nam brakuje. W ten sposób nie kupimy nic, co prędzej czy później mogłoby się zmarnować.

W robieniu tylko przemyślanych zakupów może nam pomóc planowanie posiłków z wyprzedzeniem. Warto więc poświęcić chwilę czasu na to, by zaplanować tygodniowe menu. Dobrym rozwiązaniem jest także to, by wykorzystywać wszystkie składniki, które mamy w lodówce. Przykładem może być mięso pozostałe z gotowania zupy, które możemy podać tego samego lub kolejnego dnia na obiad w innej odsłonie.

Odpowiednie przechowywanie żywności oraz regularne sprawdzanie terminu przydatności do spożycia również pomaga ograniczyć marnowanie jedzenia. Powinniśmy zastanowić się, które produkty trzeba przechowywać w lodówce, a które tego nie wymagają. Wykorzystujmy także zamrażarkę. Może się wydawać, że to drobne zmiany, ale z całą pewnością ułatwią one życie w duchu zero waste.

Fot. Shutterstock

comments icon0 komentarzy
0 komentarze
57 wyświetleń
bookmark icon

Napisz komentarz…

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *