Dieta

Jak poprawić pracę jelit dietą?

• Zakładki: 31


Dolegliwość zwana leniwymi jelitami dotyczy dużej części społeczeństwa. Zwiastują ją takie objawy jak uczucie ciężkości i problemy z wypróżnianiem. Do pojawienia się problemów może przyczyniać się brak aktywności czy niezdrowa dieta. Co warto jeść, by wspomóc pracę jelit?

Co jeść, aby wspomóc jelita?

W razie wystąpienia problemów z wypróżnieniem zwykle poleca się pić dużo wody i spożywać jak najwięcej błonnika. Jest to prawdą, ale niejedynym sposobem na walkę z przykrą dolegliwością. Warto znać inne rozwiązania, które są w pełni naturalne i bezpieczne.

Kiszonki

Najlepsze, co można dać jelitom to tradycyjne polskie produkty, czyli kiszona kapusta i ogórki. Znajdują się w nich bakterie kwasu mlekowego spełniające w jelicie wiele ważnych funkcji. Warto wiedzieć, że kisić można także inne warzywa na przykład buraki, paprykę czy czosnek.

Fermentowany nabiał

Świetnym źródłem bakterii kwasu mlekowego jest także fermentowany nabiał. Wśród nich wymienić można między innymi kefiry czy jogurty. Nie warto jednak sięgać po owocowe wersje tych produktów. Zawierają one bowiem dużo cukru, który zdecydowanie nie pomaga jelitom. Lepiej postawić na naturalne smaki.

Suszone śliwki

Babcinym i wciąż dość popularnym sposobem na zaparcia jest jedzenie suszonych śliwek. Znaleźć w nich można dużą zawartość błonnika — pektyn. Właśnie temu składnikowi zawdzięczają swoje lecznicze właściwości, którymi są poprawa trawienia, przyspieszenie perystaltyki jelit, a tym samym regulacja pracy układu pokarmowego.

Fot. Shutterstock

comments icon0 komentarzy
0 komentarze
19 wyświetleń
bookmark icon

Napisz komentarz…

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *