Termin indeksu glikemicznego na pewno znany jest wielu osobom. Istnieją wśród nas ci, którzy szczególnie powinni zwracać uwagę na ten parametr. Są to osoby chorujące na cukrzycę. Czym tak właściwie jest indeks glikemiczny i jak wpływa na poziom cukru we krwi?
Indeks glikemiczny w pigułce
Do czego służy indeks glikemiczny? Jest to parametr, który pomaga klasyfikować węglowodany pod względem ich tempa wchłaniania się. To szczególnie przydatne osobom, które chorują na cukrzycę. Diabetycy mogą dzięki temu zapobiec hiperglikemii poposiłkowej, a osoby zdrowie dużym i niekorzystnym wyrzutom insuliny. Warto wiedzieć, że indeks glikemiczny nie odnosi się do białka i tłuszczów. Parametr określa jedynie tempo przenikania do krwi cukrów prostych pochodzących z poszczególnych węglowodanów.
Osoby kierujące się indeksem glikemicznym muszą pamiętać o kilku kwestiach. Po pierwsze, produkty poddawane dowolnej obróbce termicznej zmieniają swoją wartość IG. Co więcej, na poziom cukru we krwi wpływają też inne czynniki. Są to między innymi tempo spożywania posiłku, właściwe ich bilansowanie, błonnik spowalniający przemianę materii czy dodatek białka i tłuszczy. W obniżeniu IG posiłków może pomóc na przykład dodawanie do nich warzyw. Pamiętajmy, że indeks glikemiczny owoców w dużym stopniu zależy od ich dojrzałości. Mimo że indeks glikemiczny stanowi bardzo cenną informację dla cukrzyka, to nie warto planować posiłków wyłącznie na jego podstawie.
Fot. Shutterstock