Banany są popularnym i smacznym owocem, który może stanowić szybką i dostarczającą potrzebnej energii przekąskę. Nie wszyscy wiedzą jednak, że banany dostarczają wiele korzyści ze względu na swoje właściwości lecznicze. Dlaczego warto je jeść?
Zawartość błonnika
Banany to bardzo dobre źródło błonnika, który pomaga w unormowaniu pracy jelit. Wpływa bowiem na perystaltykę, dzięki czemu zapobiega zaparciom. Warto wiedzieć, że organizm trawi skrobię powoli, co pomaga także w utracie wagi. Należy pamiętać, że zielony banan ma znacznie więcej skrobi niż banan dojrzały.
Wysokoenergetyczna przekąska
Banany dojrzałe mają wysoki indeks glikemiczny, co oznacza, że poziom glukozy w organizmie po ich spożyciu gwałtownie wzrasta. Tę cechę szczególnie wykorzystują osoby aktywne fizycznie, którym to potrzebny jest szybki zastrzyk energii przed oraz po treningu.
Witaminy
Banany są źródłem witamin z grupy B, witaminy C oraz E. Witaminy z grupy B odpowiadają za prawidłową pracę układu nerwowego, a także za redukcję obrzęków czy produkcję białych krwinek. Witamina C odpowiada między innymi za prawidłowe działanie układu odpornościowego, a witamina E to cenny antyoksydant.
Makro- i mikroelementy
Banany znane są z tego, że zawierają bardzo dużo potasu. Potas wpływa na obniżenie ciśnienia krwi, a także chroni przed zawałem serca i udarem. W bananach znajduje się także fosfor, magnez, wapń i żelazo. Dzięki takiej zawartości mikro- i makro elementów banany mogą pomóc przywrócić utracone podczas intensywnego treningu lub biegunki elektrolity.
Fot. Shutterstock