Mity na temat żywienia są często powtarzane i powielane przez inne osoby. Warto mieć świadomość ich istnienia, by nie popełniać żywieniowych błędów, ale także nie musieć ograniczać się w niektórych przypadkach. Jakie mity są najpopularniejsze?
MIT — Nie można jeść po 18
Dużo osób dalej wierzy w to, że nie powinno się jeść po godzinie 18, bo może to przyczynić się do odkładania tkanki tłuszczowej. Prawdą jest jednak, że ostatni posiłek powinno się spożyć na 2-3 godziny przed snem, by nie obciążyć organizmu.
MIT — Owoce można jeść bez ograniczeń
W owocach znajduje się cukier nazywany fruktozą. Spożywanie go w dużych ilościach prowadzić może do otyłości, cukrzycy typu 2 czy chorób układu krążenia. Owoce są cennym źródłem składników odżywczych, ale należy je jeść w umiarze.
MIT — Gluten szkodzi
Od jakiegoś czasu bardzo popularna stała się dieta bezglutenowa. Okazuje się jednak, ze wykluczenie glutenu z diety bez wyraźnych wskazań medycznych może jedynie zaszkodzić. W ten sposób pozbawia się organizm wielu cennych składników odżywczych. Warto także zdać sobie sprawę, iż dieta bezglutenowa nie jest dietą odchudzającą.
MIT — Cholesterol w jajkach
Od wielu lat panowało przekonanie, iż nadmierne spożywanie jajek prowadzi do wzrostu poziomu cholesterolu. Okazuje się, że cholesterol w jajkach nie jest taki straszny i nie wpływa tak na jego poziom w krwi, jak nasycone tłuszcze znajdujące się w słodyczach. Według dietetyków 1 lub 2 jajka dziennie to bezpieczna ilość.
Fot. Shutterstock