Kwas askorbinowy jest jedną z najczęściej i najchętniej suplementowanych substancji. Witamina ta jest obecna w wielu produktach dostępnych w aptekach bez recepty i powszechnie uważa się ją za całkowicie bezpieczną. Czy mimo to można doprowadzić do jej przedawkowania?
Mity na temat przyjmowania witaminy C
Witamina C należy do najbardziej rozpoznawalnych witamin i zazwyczaj stosujemy ją w okresie jesienno-zimowym w celu zwiększenia odporności. Nie zdajemy sobie jednak sprawy, że jest to mit. Badania naukowe wykazały, że podczas przeziębienia bądź grypy suplementacja witaminy C nie ma wpływu na przebieg choroby. Kolejnym mitem jest ten mówiący o stosowaniu kwasu askorbinowego w dowolnych ilościach bez konsekwencji dla zdrowia. Uważa się bowiem, że przedawkowanie witaminy C nie jest możliwe, ponieważ jej nadmiar jest wydalany z organizmu wraz z moczem. Nie jest to do końca prawda. Jak więc objawia się przedawkowanie tej witaminy?
Objawy przedawkowania witaminy C
Kwas askorbinowy nie kumuluje się w organizmie, ale jeśli będziemy suplementować go regularnie w dużych ilościach, może to spowodować przykre dolegliwości głównie ze strony układu pokarmowego. Należą do nich:
- biegunka,
- wymioty,
- wzdęcia,
- nudności,
- bóle brzucha.
U niektórych pacjentów mogą pojawić się także zmiany skórne w postaci wysypki. Objawy ustępują zwykle po zaprzestaniu nadmiernej suplementacji. Warto wiedzieć, że ryzyko przedawkowania witaminy C wiąże się głównie z przyjmowaniem jej w postaci suplementów. Znacznie trudniej jest doprowadzić do nadmiaru kwasu askorbinowego w organizmie w wyniku spożywania pokarmów bogatych w witaminę C.
Fot. Shutterstock